Operators / Ela

De Bosak-storm
Elzbieta Bosak

Elzbieta Bosak is de nieuwste aanwinst van Rainbow-team. Deze gedreven 30-jarige met bijnaam Ela heeft een ongewoon carrièrepad doorlopen. Ze werd al snel bevorderd binnen de speciale strijdkrachten van Polen. Ze werd ingezet in zes landen en was zeven jaar actief in Irak.

Haar prestaties zijn echter niet zo verrassend, aangezien ze de jongste dochter is van Jan Bosak, een voormalig commandant van de contraterrorisme-eenheid van Polen, GROM. Ondanks deze nalatenschap is Ela niet de stijve soldaat die je zou verwachten.

ONGEZIEN
&STIL

De familie van Ela komt oorspronkelijk uit Wroclaw en kent daar een lange geschiedenis. Haar grootvader was een cichociemny, een eliteparachutist van het Poolse leger in ballingschap tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nadat hij werd gevangengenomen tijdens de opstand van Warschau wist hij te ontsnappen en Wrocław te bereiken, maar moest toen een belegering van drie maanden zien te overleven.

Ela vertelde dat haar grootvader een belangrijke rol had in haar leven. “Ik draag nog altijd een stuk van zijn uniform bij me.” Met zijn verhalen over de oorlog voedde hij de rebelse geest van Ela en leerde hij haar dat er “meer schade wordt aangericht met het aanvallen van een bevoorradingsketen dan het uitschakelen van een mens.” Hoewel Ela door deze lessen een sterke contra-IED-operator werd, had ze in het begin moeite om zich aan de strikte militaire discipline te houden.

Rebels
 

Rebels

Ela ondervond wat problemen op de militaire academie. Ze werd voortdurend gepest door de speciale aandacht die ze kreeg als de dochter van de GROM-commandant. In haar dossiers wordt een incident vermeld dat plaatsvond zes maanden voor haar eindexamen, waarvoor ze werd geschorst. Ze ging kort naar een andere academie totdat ze vanwege haar vele spijbelen werd overgeplaatst naar een kleine lokale middelbare school.

Na haar slagen verliet ze Polen om in Berlijn haar eigen leven te kunnen leiden. Daar studeerde ze kunst, maar haar interesse in haar studie nam af toen ze weer naar haar oude manier van leven ging verlangen.

Onconventionele huurling

Huurling

Ela kreeg een aanlokkelijk aanbod toen ze de eigenaar van een kleine particuliere militaire uitvoerder ontmoette. Ela verlangde naar avontuur en financiële onafhankelijkheid en ging op het aanbod in, hopende dat deze functie anders was dan alleen maar bevelen opvolgen, zoals dat op de militaire academie ging.

Onconventioneel

Tijdens de eerste jaren dat ze in Irak was gestationeerd bouwde ze een reputatie op in het veld. Iedereen wist dat ze veel vaardigheden bezat, maar haar houding was een probleem. Ze werd als een aanwinst beschouwd voor elk team, maar haar bevelhebbers hielden haar scherp in de gaten om haar autoriteitsproblemen onder controle te houden.

Na een zware operatie in Bagdad ontving ze bericht dat haar vader zich van het leven had beroofd.

Brief

"Ik weet niets meer van de nachtelijke patrouille die erop volgde. Ik herinner me alleen maar dat ik het uniform van mijn grootvader vastgreep en me voor de geest probeerde te halen wanneer ik voor het laatst met mijn vader had gesproken.” Deze brief was het laatste nieuws dat ze van haar familie kreeg sinds ze vier jaar eerder Polen had verlaten.

Vastberaden

Vastberaden

Enkele maanden na de dood van haar vader beëindigde Ela haar contract en begon hard te trainen om als burger door het GROM-selectieproces heen te komen. Door zich aan te sluiten bij de eenheid van haar vader kon ze hem herdenken en het goedmaken.

De Poolse strijdkrachten waren onder de indruk van haar vastberadenheid en kundigheid in het veld en namen haar aan. Bij de GROM ontwikkelde ze een specialisme in het uitschakelen van dreigingsnetwerken en hielp ze bij het ontwerpen van geavanceerde exploitatiemethodes om inlichtingen buit te maken over de plannen en bevoorradingsroutes van doelwitten.

Een van haar bekendste ondernemingen is Operatie Orange Sky. Samen met SEAL-inlichtingendeskundige Valkyrie infiltreerde Ela maandenlang in de binnenste kringen van een krijgsheer. Ze schakelden zijn wapennetwerk uit zonder dat er burgers gewond raakten. Haar samenwerking met SEAL was zo productief dat Rainbow-team haar opzocht; een unicum voor deze internationale groep elitespecialisten. Het is slechts een kwestie van tijd voordat duidelijk wordt welk stempel Ela op de Bosak-erfenis zal drukken.

Uitrusting

Gadget-uitrusting

Vrd

Unieke vaardigheid

Grzmot-mijnen zijn geïnspireerd door de Poolse anti-tankgranaten uit 1939 die de beroemde cichociemny gebruikten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze kunnen worden vastgemaakt aan oppervlakken. Ze verstoren het gehoor en hebben een duizeligmakend effect. Deze schokgolfmijnen worden geactiveerd door doelwitten in de buurt en hebben invloed op iedereen binnen bereik.

Dit niet-dodelijke explosief werd speciaal aangepast voor Ela, die vaak doelwitten uit de lokale populatie isoleert om IED-operaties te saboteren.

Zoals past bij haar rebelse aard heeft Ela een speciale actie als ze zwaar gewond is: ze kan nog één laatste schokgolfmijn activeren.

Primair:Scorpion EVO 3 A1
F0-12

Secundair:RG15

Gadget PrikkeldraadImpactgranaat

Snelheid: Snel

Pantser: Licht